Followers

Saturday, December 14, 2013

Jalan jalan Tokyo - Day 1 : KLIA - Narita, Hotel Metropolitan Tokyo & Ameyokocho Street


بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Bersiaran dari bumi Tokyo
Hari ketiga di sini.. Alhamdulillah semuanya ok..

Bertolak dari KLIA pukul 11:55mlm.. 
First flight experience for Harris... first time fly berlima.. First long flight for myself n the kiddos




Safely landed on Tokyo ground around 6am... Greeted by the sun...
SubhanAllah...
Flight was considered smooth.. Harris ada nangis kejap2 but towards nak landing tu dia nangis mcm uncomfortable.. Maybe pressure ke ape but cuba bg dia menyusu pun dia marah2 jugak dulu...


At Narita, we cleaned up etc n cari kaunter airport limosine bus.. Ada bnyk cara nak ke tokyo from narita tp kami pilih bas sbb lbh senang nak travel dgn luggage + kids.. Hotel metropolitan tokyo ni pun kami pilih sbb ada dlm laluan bas..
Lg satu, hotel kat tokyo ni strict about the number of guests per room due to the size of the room for safety reason.. So mmg kena follow betul2.. Utk kami berlima, bilik yg kami tempah ada 2 single bed + 1 extra bed + 1 baby cot..


Sampai hotel before 12pm... Tinggalkan beg dulu kat lobby bcoz check in time is 2pm... So kami mulakan misi jalan jalan cari makan...

Alhamdulillah dpt jumpa restoran malaychan ni guided by this:




Harga mmg dah sedia maklum mmg mahal la.. Rasa pun x mengecewakan.. Yang penting - HALAL... ;)

Lps lunch balik semula ke hotel to check in... Rehat n properly clean up n get ready for our first attempt to ride tokyo subway..

The nearest JR station to our hotel is Ikebukuro Station... About 10min walk.. Beli suica pass dulu supaya senang just touch n go.. 
Suica kad utk kanak2 kena tunjuk passport.. Dia printkan nama atas kad.. Ntah kenapa..



Turun di JR Ueno Station.. Singgah beli souvenior di Hard Rock Cafe Ueno.. Then kluar ke Ameyokocho Street..
Mcm pasar mlm la tmpt ni.. Ada brg basah, ada makanan2, ada pakaian, kasut etc.. 


Kami x shopping apa2 pun.. Dtg sini sbb nak cari chicken man sj.. Hihihi.. Alhamdulillah sedap..

Perkara yg paling excited setiap kali jln2 ialah vending machine.. Ntah dah berapa botol air kami beli esp air van houten cocoa tu.. :)

Thank you for visiting

4 comments:

  1. wow.. live update ni.. hihii.. khayra pun dah macam mek jepun la.. comel je outfit dia..
    chicken man tu tgk gambar pun terliur wei... hahahaha..
    selamat meneruskan misi tokyo anda! hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah balik n rasa mmg best la tokyo.., mau repeat lagi.. Kena menabung dr sekarang.. Hihihi

      Delete
  2. Suka sangat vacation2 update ni :) Salam perkenalan mamahakimi

    Memang teruja kalau ckp pasal jepun, adoi..teringin sangat nak pi since dari remaja. Sekarang sampai jadi mak remaja pun misi blum terlaksana. Selamat bervacation...tokyo, adoi bestnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan jugak sis marie.. Tq dtg singgah sini.. :)

      Delete