Followers

Friday, April 25, 2014

L.E.M.A.O

بسم الله الرحمن الحيم

السلا م عليكم 

Lemau dan malas saja perasaan hari2 sekarang.. Nak update blog apetah lagi.. 

Hari ni Aliy Harris dah 1 tahun 1 bulan.. Xde apa2 celebration pun on his 1st birthday.. Nasib la dah anak ke3... Hihihi.. Kebetulan masa tu cuti sekolah n balik kg so singgah la cuti2 Penang 


Perkembangan harris - masih belum boleh berjalan.. Tapi dia suka berjalan sambil melutut.. Tak pernah lagi mama tgk dik ooiii... Perkataan yg biasa sebut ialah "yah".. Ingatkan adik panggil ayah tp semua org pun "yah" jugak


X lama lps bday harris was bday ayah pulak.. Rajin jugak la buat sebijik kek walaupun air dok kena catu.. Huhuhu.. Mak teringin nak mkn sbnrnya... Pengaruh instagram dok tgk Victoria Sandwich Cake maka google la resepi n make do with whatever bahan yg available..

Thank you for visiting

Thursday, March 6, 2014

Jalan jalan Tokyo - Day 5: Tokyo Disneyland

بسم الله الرحمن الرحيم

السلا م عليكم

Finally, ada jugak entry Tokyo disneyland..


1 - inside shuttle bus from hilton tokyo bay to bayside station
2 - shuttle bus yang menarik
3 - bayside station 
4 - tokyo disneyland resort line train 
5 - tokyo disneyland station


Waktu sampai ni walaupun sejuk tapi matahari memancar cerah.. Kami agak blur2 sebab peta & schedule semua dlm bahasa jepun.. Dah petang2 baru tau yang versi English ada dekat info counter somewhere around the giant christmas tree.. 


Sempat tgk santa village parade.. Org jepun ni lagi sejam dua nak start show pun diorg dah bentang tikar duduk tunggu in order to get a nice view spot.. Mak amik gamba dr jauh je la ek..


Ni toontown kalo x silap.. Yg i paling ingat is kat sini ada baby room.. Senang nak nyusu, salin pampers & berlindung dari sejuk jugak.. Hihihi...  Dlm baby room ni pun ada staff yang jaga.. Semua kena ikut giliran.. 


Carousel ni pun dah x ingat kat mana.. Naik kuda ni mmg fav khayra la.. 


Makan waffle mickey kat sini.. Punya lapaq baq hang sampai x ambil gamba pun.. Selain dr waffle, kami mkn popcorn jugak.. Dan tawakal mkn seafood pizza.. 


Stay kat sini sampai mlm.. Mlm pun ada parade.. Tp baru amik 2 gambar sj dah abis bateri handphone sbb kena guna flash..

All in i didn't really enjoy myself here..
Maybe sbb cuaca sgt sejuk n i'm not use to.. Gamba pun x bnyk sbb leceh nak bukak glove baru boleh amik pic.. Camera pulak dlm pocket jacket husb n it stayed inside there most of the time.. Pffttttt...

Maybe jugak it was too crowded.. Semua nak kena beratur lama.. There was this one ride - Monsters Inc, beratur sampai sejam setengah.. Ridenya x sampai 10 minit pun.. This visit mmg xde la kitorg nak beratur take pic dgn the characters etc.. X sanggup ooo... Kagum dgn tahap kesabaran beratur org jepun..

Maybe jugak sbb i had to kendong harris most of the time.. Dia x suka duduk stroller.. Lgpun Khayra masih perlukan stroller..

Xpelah.. Yg penting kiddos happy.. Khayra especially sbb masa pegi hongkong disneyland dia baru 1yr+ so mmg dia x ingat langsung la.. 

Thank you for visiting










Tuesday, March 4, 2014

Last weekend

بسم الله الرحمن الرحيم

السلا م عليكم

Last weekend sempat singgah ke "outlet" Prym-LSN at Isetan One Utama.
Nampak mesin2 brother ni.. Drooling for mesin sulam... Tp berpijak di bumi yg nyata lah.. Jahit biasa pun x pandai lg.. Serger yg mak bg pun baru sekali try.. Huhuhu



Ada jugak jual kain.. Oh bestnya dpt pegang fabric minky tu.. Lembut... Gebu.. Teringin nak beli jugak.. Hihihi..


Some of sewing notions selling there.. Hajat ke situ nak beli walking foot tapi tgk yg dijual brand Xtra.. X jadi la nak beli.. 



Sblh mlm buat terapi minda sikit .. Sedap mini pretzel ni.. Bahaya sbb bila dah mkn tu mcm susah nak berhenti.. Krup krap krup krap.. Heheheh



Lama x story pasal Aliy Harris.. He'll be one year old soon... Owh cptnya masa berlalu.. Gigi dah ada 4 batang... Belum boleh berjalan lg.. Makan pun masih tak berapa nak.. Kdg2 dia nak jugak la mkn roti.. Berat baru cecah 8kg... Still fully bfeed.. Alhamdulillah..


Thank you for visiting


Tuesday, February 11, 2014

Sewing project #10: Another Peasant Dress

بسم الله الرحمن الرحيم

السلا م عليكم

Ni projek weekend lepas
Happy gile dpt menjahit
Another peasant dress using the same tutorial

Husband tanya "awat sama ja pattern macam baju paisley dulu?"
Hihihi.. Dah itu sj pattern yang saya reti buat..
Belum ada rezeki nak gi kelas menjahit lagi


Untuk kali ni saya letak button made with diy kit beli dari Daiso.. 
Supaya senang nak bezakan bahagian depan dan belakang baju
Tapi saya jahit senget.. Kes malas nak tanda dulu.. Hehehe


Model menggayakan bajunya.. :)

Thank you for visiting



P/S : masih belum dapat update entry Tokyo Disneyland & Disneysea... ;)

Tuesday, January 21, 2014

Jalan jalan Tokyo - Day 4: Harajuku, Shibuya & Hilton Tokyo Bay

بسم الله الرحمن الرحيم

السلا م عليكم

3 weeks into 2014...
It has been quite hectic and challenging..
New routine to adapt..
Harris had fever & bad cough in which we had to bring him for nebulizer 2-3 times in a day for 5days (or more)
All in all, alhamdulillah getting better everyday..

Let's continue with our Tokyo trip

Day 4 : We checked out & went to Harajuku.. Just a few station from Ikebukuro on the JR yamanote line.. It was a Sunday coz we wanted to see people in Cosplay but sadly there's only a few..

Anyway, i do enjoy walking along the Takeshita Dori although it was really crowded.. Had to watch the kiddos constantly.. There's a 5 storey Daiso shop here.. Items are selling at 105¥.. Hihihi.. Of course i go crazy here..


There's a halal kebab shop here.. Kebab Box.. But not with proper eating place so u either stand or squat etc to eat.. But it was delicious.. 

What we bought from Daiso... Ngeeeee...

On the way back to Ikebukuro, we stop at Shibuya station.. Mainly to see the Hachiko Statue n Shibuya crossing..


I was very reluctant at first to cross the street with so many people but husband persuaded.. Since we're already there and it'll probably once in a lifetime experience so i did it.. I crossed the Shibuya crossing back and forth with hundreds or maybe thousands of people.. Yeay!
But of course no pics of us crossing the road as i was really holding hakimi and watch my husband closely.. Hihihi


After Shibuya, we went back to hotel for our luggages and make way to Disneyland!
We decide to stay nearer to disneyland but changing hotel would be difficult using train with luggages, strollers & kiddos.. Taxi is expensive in japan.. So husband came up with a suggestion of taking the bus.. What we did was we took the bus from Hotel Metropolitan Tokyo to Haneda Airport.. Then from Haneda Airport to Hilton Tokyo Bay.. 
It took us around 2 hours but that was the most convenient way for us.. 

Kids were superexcited with the room.. ( and me too of course.. Hihihi)


Disneyland & Disneysea entry will follow soon... InsyaAllah

Last but not least, this came in last week.. A gift from my mom .. Alhamdulillah.. Thank you mak..


Thank you for visiting






Thursday, December 26, 2013

Jalan jalan Tokyo - Day 3 : Bic Camera Ikebukuro & Odaiba

بسم الله الرحمن الرحيم

السلا م عليكم

Bersambung semula entry Tokyo sementara masih ingat.. Dah few days entry ni duduk dlm draft

Hari ke3 ni kami decide to jalan2 sekitar Ikebukuro shj in the morning.. No need to take any train.. Went to the outlet named Bic Camera..

Nama je Bic Camera but selling not limited to camera.. Ada handphones, jam, electrical goods n toys pun ada..

Bersepah2 mainan ultraman n raksaksa.. Murah la if compare to selling price in malaysia.. Tp satu pun x beli sbb dah bnyk ultraman 'cacat' kat rumah.. Hihihi..

Sblh ptg baru kami naik train ke Odaiba.. Berdebar jugak sbb kena tukar train n perjalanan pun lbh lama..

Giant Ferris wheel.. Sikit x teringin nak naik.. :)

Tujuan ke Odaiba is nak tgk patung Gundam besar kat Diver City Plaza.. Ada la show sikit but all in japanese mmg tapaham apa.. Hihihi..


Dlm Diver City Plaza ni ada mcm2 kedai branded.. Yg menarik perhatian i is Cath Kidston ni la.. Best dpt tgk n pgg.. Tp tgk harga mmg pk bnyk kali la nak beli.. Pk punya pk, ambik jugak la satu wallet kecik.. :) 

X bnyk pic kat Odaiba but seriously mcm2 ada.. Husb sd should've spent a day kat sini baru puas..

Since x bnyk pic, i wnt to share kain2 yg beli kat kedai tomato @ nippori textile town..







Thank you for visiting

Monday, December 23, 2013

Aiskrim Rainbow

بسم الله الرحمن الرحيم

السلا م عليكم

Entry Tokyo belum habis lagi..
Selit entry aiskrim rainbow dulu sbb pic Tokyo blum transfer lagi dr camera.. :)

Resepi dr fb Buku Resepi if not mistaken.. Mmg main capture screen je resepi skarg ni.. :)


Bahan2 yg sgt simple


Selepas pukul dgn mixer for 20min


Letak 3 warna shj.. Letak dlm 1 or 2 drops shj sbb nak warna ala2 pastel gitu


Ready to be frozen.. :)


Sedap.. Alhamdulillah

Thank you for visiting