Followers

Thursday, September 25, 2014

Sewing updates

بسم الله الرحمن الرحيم

السلا م عليكم

Pagi ni ada mood dan kelapangan utk bereksperimen... Percubaan menjahit legging utk Khayra.. Kain cotton knit beli dari etsy.. 
Tekap size dari legging yg sedia ada tp length kain tak cukup.. So kena tambah elastic waistband kat atas macam tu sj.. Sy refer sini utk tutorial attached waistband

http://www.makeit-loveit.com/2012/08/elastic-band-skirt-aka-the-fastest-skirt-youll-ever-make.html


Bila dlm gamba nampak mcm seluar tak sama pjg la pulak.. Hehehe.. Janji tuan punya suka cukuplah.. 

Ni pulak percubaan menyulam few days ago.. Sy frust sbb jenuh nak bagi Harris tido ptg tp dia tak nak.. Jd sy redah je menyulam sambil2 meriba dia.. Masih bnyk yg perlu saya belajar dan prektis.. Yg ni sy guna handtowel yg lama2 sj.. Size hello kitty tu dlm 2 inci..


Thank you for visiting

Monday, September 22, 2014

Update...

بسم الله الرحمن الرحيم
 
اسلام عليكم

Lama tak update apa2...
So kita cuba update sebanyak mgkn sbb entah bila nak update lagi pun tak tau.. Hihihi

Aliy Harris - almost 1.5 years now.. Alhamdulillah... Now preparing to bercerai susu by 2 years old.. Semoga dipermudahkan.. InsyaAllah



Ni gambar Aidilfitri 2014 kat rumah jiran mak.. Harris masih tak suka mkn except junks! Susah nak elak sbb itu yg dia nak.. Huhuhu.. Harris mula berjalan a few weeks before 1y2mths..


Nakal pun boleh tahan.. Huhuhu.. Dah pandai ckp few words.. Perkataan yg paling kerap dia sebut ialah " ummpahh" .. Kdg2 setitik air tumpah pun dia akan jerit "ummpahh" 

My sewing updates....

Ni percubaan jahit long sleeves peasant dress dan tambah grosgrain ribbon embelishment.. Tema frozen la konon..


Ini tempahan pertama saya.. Dr sahabat baik utk her 2 daughters.. Dek kerana sy selalu share pics bj yg sy jahit utk khayra pd dia.. Sy buatkan juga matching hairband n hairclips



Ini sy cuba labuhkan dress peasant utk jd ala2 jubah.. Anak dara posing ala2 elsa frozen tu.. Hihihi

Kwn sy yg sama mintak jahitkan lg dress utk her daughters.. So sy cuba buat peasant dress with flutter sleeves and added ruffles... Again sy buatkan matching hairbands.. 


Dah bnyk jahit peasant dress.. Sy beranikan diri cuba pattern lain.. Fair and square dress nama pattern ni.. Btw, i purchased my patterns from tiedyediva.
Kain sweets n candy tu beli kat bangkok dulu.. Sayang betul nak guna... Matching brown polkadots tu belu kat spotlight ampang point.


Dah berjaya jahit fair & square dress utk anak sendiri maka sy cuba jahitkan utk my nieces.. Yg ni utk my niece, Aimy yg muda sebln je dr Harris.. Sy cuba buat matching diaper cover... Semput jugak nak jahit spentot ni.. Huhuhu.. Sy cuba kelim ruffles tu dgn narrow hem foot.. Kena bnyk prektis lg la pakai tapak ni.. Asyik terbabas je..


Ini utk adik Aimy, Afifah yg baru lahir pd 5/8/14... Bestkan ada 2 girls boleh bg pakai sedondon.. Hihihi.. Tp sorry la Afifah.. maklang dah give up dgn narrow hem foot tu so diaper cover awak xde ropol2.. Tp maklang buatkan matching headband ye.. Mmuaahhh...


Ini pula baru siap tempahan dr kwn jugak.. Yg kebetulan jugak ada 2 anak dara... Tempahan ni la paling lama nak jahit.. Malu pun ada dah dgn kwn i ni.. Sorry ye Nani..

Yg ni utk 4y

Yg ni utk 5y


Ada lagi... "Abang" baru in the house... Ngeeeee.... Tq mak sbb sponsor mesin sulam ni..  InsyaAllah sy akan mahirkan diri & fully utilised pemberian mak ni..


Lastly, sy dah menjadi online seller since May... Ini kedai saya.. Kyra'sKloset... Header ni saya tempah dgn suesukasusun.blogspot.com


Ini antara produk kedai saya.. Bestsellers adalah hair accessories Frozen...

Long term plan saya adalah utk menjual dress and accesories for girls.. Semoga dipermudahkan.. InsyaAllah

Jemput like page saya di www.facebook.com/kyraskloset11 atau follow saya di www.instagram.com/kyras_kloset


Thank you for visiting

Friday, April 25, 2014

L.E.M.A.O

بسم الله الرحمن الحيم

السلا م عليكم 

Lemau dan malas saja perasaan hari2 sekarang.. Nak update blog apetah lagi.. 

Hari ni Aliy Harris dah 1 tahun 1 bulan.. Xde apa2 celebration pun on his 1st birthday.. Nasib la dah anak ke3... Hihihi.. Kebetulan masa tu cuti sekolah n balik kg so singgah la cuti2 Penang 


Perkembangan harris - masih belum boleh berjalan.. Tapi dia suka berjalan sambil melutut.. Tak pernah lagi mama tgk dik ooiii... Perkataan yg biasa sebut ialah "yah".. Ingatkan adik panggil ayah tp semua org pun "yah" jugak


X lama lps bday harris was bday ayah pulak.. Rajin jugak la buat sebijik kek walaupun air dok kena catu.. Huhuhu.. Mak teringin nak mkn sbnrnya... Pengaruh instagram dok tgk Victoria Sandwich Cake maka google la resepi n make do with whatever bahan yg available..

Thank you for visiting

Thursday, March 6, 2014

Jalan jalan Tokyo - Day 5: Tokyo Disneyland

بسم الله الرحمن الرحيم

السلا م عليكم

Finally, ada jugak entry Tokyo disneyland..


1 - inside shuttle bus from hilton tokyo bay to bayside station
2 - shuttle bus yang menarik
3 - bayside station 
4 - tokyo disneyland resort line train 
5 - tokyo disneyland station


Waktu sampai ni walaupun sejuk tapi matahari memancar cerah.. Kami agak blur2 sebab peta & schedule semua dlm bahasa jepun.. Dah petang2 baru tau yang versi English ada dekat info counter somewhere around the giant christmas tree.. 


Sempat tgk santa village parade.. Org jepun ni lagi sejam dua nak start show pun diorg dah bentang tikar duduk tunggu in order to get a nice view spot.. Mak amik gamba dr jauh je la ek..


Ni toontown kalo x silap.. Yg i paling ingat is kat sini ada baby room.. Senang nak nyusu, salin pampers & berlindung dari sejuk jugak.. Hihihi...  Dlm baby room ni pun ada staff yang jaga.. Semua kena ikut giliran.. 


Carousel ni pun dah x ingat kat mana.. Naik kuda ni mmg fav khayra la.. 


Makan waffle mickey kat sini.. Punya lapaq baq hang sampai x ambil gamba pun.. Selain dr waffle, kami mkn popcorn jugak.. Dan tawakal mkn seafood pizza.. 


Stay kat sini sampai mlm.. Mlm pun ada parade.. Tp baru amik 2 gambar sj dah abis bateri handphone sbb kena guna flash..

All in i didn't really enjoy myself here..
Maybe sbb cuaca sgt sejuk n i'm not use to.. Gamba pun x bnyk sbb leceh nak bukak glove baru boleh amik pic.. Camera pulak dlm pocket jacket husb n it stayed inside there most of the time.. Pffttttt...

Maybe jugak it was too crowded.. Semua nak kena beratur lama.. There was this one ride - Monsters Inc, beratur sampai sejam setengah.. Ridenya x sampai 10 minit pun.. This visit mmg xde la kitorg nak beratur take pic dgn the characters etc.. X sanggup ooo... Kagum dgn tahap kesabaran beratur org jepun..

Maybe jugak sbb i had to kendong harris most of the time.. Dia x suka duduk stroller.. Lgpun Khayra masih perlukan stroller..

Xpelah.. Yg penting kiddos happy.. Khayra especially sbb masa pegi hongkong disneyland dia baru 1yr+ so mmg dia x ingat langsung la.. 

Thank you for visiting










Tuesday, March 4, 2014

Last weekend

بسم الله الرحمن الرحيم

السلا م عليكم

Last weekend sempat singgah ke "outlet" Prym-LSN at Isetan One Utama.
Nampak mesin2 brother ni.. Drooling for mesin sulam... Tp berpijak di bumi yg nyata lah.. Jahit biasa pun x pandai lg.. Serger yg mak bg pun baru sekali try.. Huhuhu



Ada jugak jual kain.. Oh bestnya dpt pegang fabric minky tu.. Lembut... Gebu.. Teringin nak beli jugak.. Hihihi..


Some of sewing notions selling there.. Hajat ke situ nak beli walking foot tapi tgk yg dijual brand Xtra.. X jadi la nak beli.. 



Sblh mlm buat terapi minda sikit .. Sedap mini pretzel ni.. Bahaya sbb bila dah mkn tu mcm susah nak berhenti.. Krup krap krup krap.. Heheheh



Lama x story pasal Aliy Harris.. He'll be one year old soon... Owh cptnya masa berlalu.. Gigi dah ada 4 batang... Belum boleh berjalan lg.. Makan pun masih tak berapa nak.. Kdg2 dia nak jugak la mkn roti.. Berat baru cecah 8kg... Still fully bfeed.. Alhamdulillah..


Thank you for visiting


Tuesday, February 11, 2014

Sewing project #10: Another Peasant Dress

بسم الله الرحمن الرحيم

السلا م عليكم

Ni projek weekend lepas
Happy gile dpt menjahit
Another peasant dress using the same tutorial

Husband tanya "awat sama ja pattern macam baju paisley dulu?"
Hihihi.. Dah itu sj pattern yang saya reti buat..
Belum ada rezeki nak gi kelas menjahit lagi


Untuk kali ni saya letak button made with diy kit beli dari Daiso.. 
Supaya senang nak bezakan bahagian depan dan belakang baju
Tapi saya jahit senget.. Kes malas nak tanda dulu.. Hehehe


Model menggayakan bajunya.. :)

Thank you for visiting



P/S : masih belum dapat update entry Tokyo Disneyland & Disneysea... ;)

Tuesday, January 21, 2014

Jalan jalan Tokyo - Day 4: Harajuku, Shibuya & Hilton Tokyo Bay

بسم الله الرحمن الرحيم

السلا م عليكم

3 weeks into 2014...
It has been quite hectic and challenging..
New routine to adapt..
Harris had fever & bad cough in which we had to bring him for nebulizer 2-3 times in a day for 5days (or more)
All in all, alhamdulillah getting better everyday..

Let's continue with our Tokyo trip

Day 4 : We checked out & went to Harajuku.. Just a few station from Ikebukuro on the JR yamanote line.. It was a Sunday coz we wanted to see people in Cosplay but sadly there's only a few..

Anyway, i do enjoy walking along the Takeshita Dori although it was really crowded.. Had to watch the kiddos constantly.. There's a 5 storey Daiso shop here.. Items are selling at 105¥.. Hihihi.. Of course i go crazy here..


There's a halal kebab shop here.. Kebab Box.. But not with proper eating place so u either stand or squat etc to eat.. But it was delicious.. 

What we bought from Daiso... Ngeeeee...

On the way back to Ikebukuro, we stop at Shibuya station.. Mainly to see the Hachiko Statue n Shibuya crossing..


I was very reluctant at first to cross the street with so many people but husband persuaded.. Since we're already there and it'll probably once in a lifetime experience so i did it.. I crossed the Shibuya crossing back and forth with hundreds or maybe thousands of people.. Yeay!
But of course no pics of us crossing the road as i was really holding hakimi and watch my husband closely.. Hihihi


After Shibuya, we went back to hotel for our luggages and make way to Disneyland!
We decide to stay nearer to disneyland but changing hotel would be difficult using train with luggages, strollers & kiddos.. Taxi is expensive in japan.. So husband came up with a suggestion of taking the bus.. What we did was we took the bus from Hotel Metropolitan Tokyo to Haneda Airport.. Then from Haneda Airport to Hilton Tokyo Bay.. 
It took us around 2 hours but that was the most convenient way for us.. 

Kids were superexcited with the room.. ( and me too of course.. Hihihi)


Disneyland & Disneysea entry will follow soon... InsyaAllah

Last but not least, this came in last week.. A gift from my mom .. Alhamdulillah.. Thank you mak..


Thank you for visiting